Vanaf 2014 tot 2025 worden de bouwvelden in Nieuw Delft in verschillende fasen bouwrijp opgeleverd. Omdat de definitieve ontwikkeling van het gebied Nieuw Delft niet overal direct kan starten, krijgen sommige bouwvelden eerst een tijdelijke invulling. Het gebied wordt zo mooi en zinvol ingevuld met een tijdelijke invulling met als resultaat levendigheid, bedrijvigheid, energie en vitaliteit.

De PROEFtuin is een van die tijdelijke initiatieven in Nieuw Delft. Een tijdelijke stadstuin van 0,5 ha aan de Nijverheidsstraat, waar een grote groep betrokkenen groente en fruit voor consumptie op een natuurlijke wijze verbouwen. Inwoners en bedrijven konden de groente en het fruit oogsten en eten. De tuin is onder meer tot stand gekomen via crowdfunding.

Met de Delftse PROEFtuin leverde Stichting Groenkracht tussen 2015 en 2017 een bijdrage aan een duurzamere samenleving en een veerkrachtig netwerk van duurzame stadslandbouw. Hierbij zijn verschillende partijen en organisaties aangesloten, zoals Yoga, Kunst in de Wijken, de Groene Motor, IVN e.a. Met dit initiatief is Stichting Groenkracht in 2013 genomineerd voor de Rabo Stadslandbouw Award.

Zoals aan alle tijdelijke initiatieven, komt ook de PROEFtuin tot een einde. In oktober 2017 werd gestart met het bouwrijp maken van veld 8, waardoor het noordelijk deel van de PROEFtuin moest sluiten. Het zuidelijke deel van de tuin blijft behouden tot eind 2018. Vrijwilligers tuinieren daar zelfstandig verder onder leiding van een nieuwe tuincommissie.

Bekijk foto's en portretten van de opening
Interview Raimond de Prez met Tingelen: 'Deze stadstuin past helemaal bij Delft'
 

Lees interview met vrijwilliger Annelie Heslenfeld, die hier sinds februari eens per week flink de handen uit de mouwen steekt. 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten