Stadskantoor

Huis van de stad - publiekshal - multi functioneel vergadercentrum

In het hart van Nieuw Delft staat een bijzonder gebouw: het nieuwe stadskantoor van Delft. Hierin zijn diverse diensten van de gemeente gevestigd (kantoren op de verdiepingen) en inwoners van Delft kunnen voor diverse gemeentelijke producten terecht in de publiekshal op de begane grond. Het gebouw wordt gecombineerd met de nieuwe stationshal en daaronder het ondergrondse treinstation en een fietsenstalling. Dit markante gebouw is ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft en is het visitekaartje voor de stad en voor reizigers de toegangspoort voor Delft. Het vormt de schakel tussen de historische binnenstad en Nieuw Delft. De verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen ervoor dat er een geleidelijke overgang is naar de bebouwing in de directe omgeving. De inkepingen in de gevel van het gebouw verwijzen naar de oude straatjes en steegjes in de binnenstad van Delft.

Vanwege de locatie op de plek van het oude viaduct, is het stadskantoor in twee fasen gebouwd. Fase 1 van het stadskantoor beslaat 80% van het gebouw en werd begin 2016 in gebruik genomen door de gemeentelijke organisatie (zie onderstaande beelden van het interieur). Met de bouw van de resterende 20% (fase 2) is gestart na de sloop van het oude spoorviaduct. Begin 2017 werden de hal met publieksbalies en de daarboven gelegen kantoorruimtes in zijn geheel in gebruik genomen.

Het is een innovatief en duurzaam gebouw dat in 2009 is onderscheiden met de Good Green Design Award. Voor het koelen en opwarmen van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een warmte- en koudeopslaginstallatie. Door de glazen gevels komt er volop daglicht binnen en om energie te besparen is er daglicht gestuurde verlichting. Het pand is verder zo ontworpen dat er straks als het helemaal klaar is ook zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.

Locatie in Delft: Hart van de stad, direct aan het OV knooppunt met treinstation, busplein, taxistandplaatsen en tram.

Programma: Publiekshal en stationshal op de begane grond, kantoren en ontmoetingsruimten op de verdiepingen (multifunctioneel vergadercentrum, ook voor derden).

Fase en planning: 
80 % is gereed
De resterende 20% is eind 2016 gereed
Gehele gebouw wordt 2017 in gebruik genomen

Betrokken partijen:
Mecanoo architecten
BAM Utliteitsbouw

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten